Här hittar du rekommenderade temperaturer för olika sorters råvaror. Hur du vill ha köttbiten, fisken eller fågeln tillagad är förstås en smaksak, men vissa råvaror kräver att de tillagas well done.
Nötkött innertemperatur
Rare = 55 – 60 grader C
Medium = 60-65 grader C
Well done = 65 – 75 grader C
Entrecôte, nötytterfilé och oxfilé bör ligga i den nedre skalan av ovanstående temperaturer, medan fransyska, nötbog och rostbiff bör ligga i den övre. Kalv bör inte tillagas rare och hellre mot den övre delen av skalan.
Vad det gäller fläsk är det bara well done som gäller och då bör du hamna på 70-75, om det inte är fläskkarré då rekommendationen är 80-85 grader.
Kyckling och kalkon gör sig bäst 80-85 grader, men var noga med att allt är tillagat om du tillagar en hel fågel. Klar köttsaft och inga röda/rosa delar.