Vilken grillwhisky är din favorit?

Sedan många år har jag och mina vänner diskuterat vilken whisky som passar bäst till att grilla, särskilt när man står ute i minusgrader och njuter av en stjärnklar himmel och snö. Svaret har under åren varit många olika sorter, men de har haft en gemensam nämnare. 

Rökigheten.

Ju rökigare, desto bättre. En rökig whisky gifter sig väldigt väl med doften av grillat. Fördelen med att grilla på vintern är att whiskyn håller sig naturligt kall.

Visste du förresten att anledningen till att en whisky är rökig är att den faktiskt röks över en öppen eld av torv. Åtminstone vad det gäller en av ingredienserna – korn. Detta görs i en så kallad kölna, ett torn i två våningar. De rökigaste whiskysorter jag har provat är skotska och på skotsk engelska heter kölna kiln. den här utmärkta sidanWhisky delas ofta in i fyra grader av rökighet, något du kan läsa mer om på som Systembolaget tillhandahåller.

Vatten i whiskyn eller inte är också en väldigt omdebatterad fråga. Jag är i grund och botten emot vatten, om det inte är en whisky som är av så kallad cask strength, då tycker jag det är berättigat med lite vatten för att ta bort en del av den fränhet som den höga alkoholhalten skapar och istället plocka fram lite smak. Dock är det en fördel att inte spä ut whiskyn med vatten när man står ute en kall kväll och grillar.

Vilken favoritwhisky har du när du grillar?

whisky