Bränn inte köttet

Så här ska du göra för att inte bränna det du grillar. Bränt är aldrig bra, även om det finns de som gillar den brända smaken så är den långt ifrån hälsosam. Det finns några enkla saker att tänka på, som dock inte alltid är så uppenbara. 

Till att börja med; det är inte för inte som kockarna alltid rekommenderar att torka av överbliven marinad på det du ska grilla. Det gäller förstås inte om du har gnidit in köttet med en god rubb. Anledningen till att du ska torka av marinad är att den tar förstås eld och du ökar chansen att bränna köttet. Marinaden ska sätta smak på köttet, inte tjäna som ett lager extra sås. Däremot kan du alltid dränka det du grillat i en sås efteråt, eller använda dig av en tjock glaze som karamelliseras.

Med det sagt så har du lagt grunden till att undvika att bränna ditt kött / fisk / whatever. Men det räcker dock inte.

Lite fina grillränder är okej, det är inte samma sak som att bränna köttet.
Lite fina grillränder är okej, det är inte samma sak som att bränna köttet.

Se sedan till att alla lågor har försvunnit innan du börjar grilla. En fin, grå glödbädd är vad du behöver. Placera köttet över glöden och grilla direkt ungefär 30 sekunder per sida och centimeter. Tänk bara på att hålla uppsikt över köttet. Om fett droppar ner på kolen/briketterna slår lågor upp och du kan lättare bränna köttet. Stäng locket i så fall, då minskar du risken för lågor eftersom lågorna behöver mer syre. Var dock observant på att lågor kan slå upp ordentligt när du väl öppnar locket.

Därefter flyttar du köttet till indirekt grillning och låter det bli färdigt. På indirekt grillning är risken att bränna köttet väldigt liten, men det går om du placerat det du grillar för nära glödbädden.

Har du några andra tips får du gärna dela med dig – och kom ihåg att det alltid är du själv som är ansvarig när du grillar!

 

[wysija_form id=”1″]

 

1 trackback/pingback

  1. Bränn inte köttet - Grillpappan

Kommentarer är stängda.