De godaste sandwichrecepten

Photo by Author Alicja, Pixabay License

Till våren brukar hösten och vinterns mustiga grytor, långkok och ugnsbaserade rätter inte sällan bytas ut mot lättare, snabbare och enklare recept. När solen äntligen gör intåg efter månader av mörker och kyla brukar de allra flesta av oss vara mer sugna på att fånga dagen och spendera tid utomhus än att stå vid spisen. Perfekta rätter för att välkomna våren på en parkbänk i solen, på en picknickfilt i en lummig grön park i goda vänners lag, eller i farten på väg till löprundan är bland annat goda röror (som kan ätas på råg- eller surbröd), varierade sallader (finns gott om alternativ till klassikern Caesarsallad och vardagsfavoriten med tonfisk och pasta) och mackor, eller sandwiches som vännerna över andra sidan Atlanten kallar de för. Receptcentralen har samlat ihop några av våra favoritrecept för just sandwich som vi tänkte dela med oss av.

För den som är intresserad av kuriosa kring mat och gastronomi kan nämnas att John Montagu, den fjärde Greven av Sandwich (1718–1792) sägs ha varit den som introducerat sandwichen för världen för första gången. Montagu sägs ha varit en dedikerad casinospelare som ofta spelade långa maratonsessioner i London. Runt 1765 sägs han ha introducerat och spridit vanan att äta en köttbit mellan två brödskivor i syfte att hålla händerna rena och inte smutsa ner korten. Detta blev sedermera känt som en sandwich.

Club sandwich

Photo by DanaTentis, Pixabay License

Club sandwich är en klassiker inom mackvärlden som kan inmundigas såväl hemma likväl som på sportbaren eller vid poolen på utlandssemestern. Grundreceptet innehåller kalkon, bacon, majonnäs tomater och sallad. Ingredienserna kan dock lika gärna bytas ut och varieras med exempelvis kyckling istället för kalkon och crème fraiche istället för majonnäs.

Ta cirka 200–300 gram kycklingfilé som du kryddar med salt och peppar och steker i smör tills du har fått till en fin och jämn stekyta. Dela baconskivorna och knaperstek medan du skär upp dina kycklingbröst och tomaterna. Du kan givetvis använda ciabatta, baguette eller fullkornsbröd till din club sandwich. Vi rekommenderar dock vitt formbröd som du rostar lätt och sedan brer majonnäs på. Lägg sedan ihop kyckling, bacon, sallad och tomat på brödet. Pressa ihop och skär till trekanter innan du sticker i en tandpetare och serverar med eller utan pommes frites vid sidan av!

Laxmacka

För en pescetarian som helst tackar nej till kött och kyckling på tallriken men som gärna ser att favoritsandwichen innehåller mer än bara blandade grönsaker är den här mustiga mackan ett solklart tips. Här rekommenderar vi att du bakar laxfilé (av valfri kvantitet beroende på antal matgäster) i ugnen i 6–8 minuter på medelhög värme som du sedan låter svalna. Blanda sedan ihop rökt lax, majonnäs, hackad selleri, gräslök, kapris, citrusskal, bitar av din nu kalla laxfilé och salt och peppar. Blanda ihop till en krämig röra som du smakar av och sedan lägger på en bädd av salladsblad på ett pumpernickelbröd.

Svenska klassikern- köttbullemackan

Det kanske inte är den mest sofistikerade sandwichen av de alla och troligen inte heller den mest instagram vänliga. Köttbullemackan klassas dock som comfort food av de flesta svenskar, inte minst då rätten serverats som matsäck till tusentals skolbarn på utflykt genom tiderna. Nedan får du vårt recept på denna matiga och mättande sandwich. Rödbetssalladen kan givetvis bytas ut mot en hemlagad variant som – tro det eller ej – inte är så värst svår att få till. För den som hellre vill lapa vårsol går färdig sallad dock minst lika bra.

Skär hela inlagda rödbetor i fina klyftor och blanda med majonnäs, salta och peppra. Använder du dig av färdig rödbetssallad rekommenderar vi Rydbergs rödbetssallad som ansetts bäst i test av Mitt kök 2018 till följd av sin krämiga konsistens och tydliga smak av huvudrollsinnehavaren rödbetan. Dela köttbullarna (hemmagjorda eller färdigköpta) i halvor och lägg till lite grönt i form av gräslök som du blandar med rostad lök. Lägg två skivor av valfritt bröd (vi föredrar mörkt fullkornsbröd men det avgör du själv) som du brer med ett tjockt lager rödbetssallad, fördelar köttbullehalvor på och toppar med rostad lök. Smaklig måltid!