Grillat för hälsans skull

Grillning är en hobby utan dess like, och alla möjliga tillbehör till grillen, för att inte ens tänka på alla valmöjligheter som kan grillas, gör det utan tvekan till en hobby, till och med en livsstil, som går att grotta ner sig i ordentligt. Men om du har andra intressen i din vardag som exempelvis träning, kan grillning vara ett problem eftersom det ofta innebär kött som är ordentligt drypt i glaze. För att kombinera dessa intressen kanske du undrar över om det går att grilla hälsosamt ändå?

Vilken typ av grill är bäst?

Den eviga diskussionen om vilken grill som är bäst, kan spela in i valet när du grillar hälsosamt, och de två rivalerna som ofta ställs mot varandra är gasolgrillen vs kolgrillen.

Enligt många är gasolgrillen en mer lätthanterad grill, där du kan få kontroll på precis allting och därmed genomföra repeterade grillningar med mer eller mindre samma resultat.

Många föredrar däremot kolgrillen eftersom den tenderar till att ge en rökig och mer ”autentisk” smak på det du grillar. Nackdelen med en kolgrill är däremot att du inte kan kontrollera den på samma sätt som med en gasolgrill. Hur du antänder grillen kan också komma att spela stor roll, och ifall du använder tändvätska som hjälp för att få igång grillen kan det påverka smaken ordentligt, ifall du inte låter det brinna bort ordentligt.

Kort och gott spelar typen av grill inte speciellt stor roll, utan är mer av en preferenssak som är högst individuell.

Vad är hälsosamt att grilla?

Grönsaker kanske är någonting du snabbt kommer och tänka på som någonting hälsosamt att slänga på grillen, och det är till viss del sant. Du bör däremot se efter och hålla extra koll på vilken typ av grönsak som du väljer att lägga på. De, för många, obligatoriska majskolvarna är ett exempel på någonting som du inte bör lägga på grillen, om du är strikt med dieten, eftersom majskolvar är otroligt söta, och innehåller väldigt mycket snabba kolhydrater. Istället är därför grillad potatis, morötter, broccoli, zucchini, tomat och sallad någonting som lämpar sig bättre.

Om du är van att grilla på traditionellt vis där kött drypt i glaze är någonting som ofta har förekommit, kanske det ovan kommer som en chock, men faktum är faktiskt att nästan allting går att grilla, och mycket är godare än vad du kanske först tror. Det är därför rekommenderat att prova sig fram på grillen med alla möjliga grönsaker som du är van vid, eftersom att den kan vara godare än vad du tror.

Kött och proteiner

Kött och proteiner utgör såklart en stor del av grillandet, och inte heller ska det uteslutas bara för att du medvetet tänker på din träning. Det kan däremot vara klokt att medvetet välja bort glaze som till stor del består av honung eller socker, även fast det är gott, om du aktivt tänker på träning och hälsa för att undvika de extra kalorierna som det bidrar till.

Populärt att grilla som vi varmt kan rekommendera är kyckling, fläskkarré, oxfilé eller varför inte någon fisk såsom lax, torsk eller öring.

Att grilla lax är förvånansvärt gott och relativt enkelt om du stoppar ner laxen i grillfolie, en liten klick smör, salt&peppar och några färska örter.

Träning och Grillning

Det kan verka komiskt, men faktiskt så kompletterar både träning och grillning varandra väldigt väl. Båda aktiviteterna innefattar ofta moment som du tränar på för att bli bättre. Träning kan inte utesluta mat, och mat bör inte heller utesluta träning. Tillsammans blir de båda hobbyna en alldeles utmärkt livsstil som gör att du blir en mästare på grillen, och en mästare på gymmet.