Mongolisk BBQ

Mongoliet, som är världens näst största inlandsstat, är på många sätt ett fascinerande land. Bland annat är det ett av de högst belägna länderna i världen, där stora delar av landet ligger på mer än 1 400 meters höjd. Öken, stäpp och berg finns i det fantastiskt fina landskapet – som är förvånansvärt glesbefolkat. 

Endast 2,8 miljoner människor bor i Mongoliet och för oss svenskar är det sällan vi hör något från detta storslagna land. Det finns mycket att upptäcka i Mongoliet, och för den som gillar att fiska är det ett drömresemål. Få av invånarna äter fisk i någon större utsträckning, varför det finns gott om fisk i vattendragen. Bland annat Amurgäddan, som kan bli upp till en meter, och harr som är en mycket god matfisk. Den är perfekt att grilla, men bör tillagas direkt för att inte riskera att köttet blir förstört.

För oss som älskar att grilla är Mongoliet perfekt att resa till för att uppleva en bra BBQ. I huvudsak äts det mycket får, men barbecue-rätten Boodog innehåller getkött och ska vara riktigt gott. Traditionellt sett är det inte en vanlig grill som geten tillagas på när man tillagar Boodog, utan istället används heta stenar.

Vill du resa till Mongoliet så behöver du ett turistvisum, som du skaffar på den Mongoliska ambassaden i Stockholm. Sedan reser du med fördel till huvudstaden Ulan Bator. Huvudstaden har 844 000 invånare och vill du inte flyga kan du ta tåget. Ulan Bator är en av stationerna på den transibiriska järnvägen.