Test: SPIN eldlykta 90 grå Höfats

spin

Det här inlägget är delvis sponsrat av Bluegaz, men testet är utfört utifrån ett oberoende perspektiv och alla åsikter är skribentens egna.

Dagens grill är älgfärsburgare (se recept här), men dagens test är en Spin Eldlykta 90 grå från Höfats. Spin är en spännande lykta där en smart konstruktion skapar en snurrande låga.

För dig som gillar att grilla året runt är Spin en perfekt lykta att ha som sällskap. Förutom att du får lite extra ljus får du även ett rakt rör att värma händerna på (men håll en bit ifrån, glaset blir varmt).

Spin eldlykta 90 är en av flera varianter, och för den som gillar att variera sig finns det flera varianter som skapar både högre lågor och som varar längre tack vare större behållare.

Lyktan står på en stabil bottenplatta, och det går att köpa till en pinne för att placera den som en fackla i trädgården.

Spin brinner med hjälp av bioetanol. Enligt tillverkaren kan lyktan brinna i en timme, men efter att ha testat ett par gånger så skulle jag säga att behållaren räcker till cirka 40 minuter. Därefter är det dags att fylla på.

Tillverkaren har en poäng i att det är bra att ha en extra behållare för bioetanolen. Att fylla på samma behållare man använt ökar risken för självantändning.

spin

Köp Spin hos Bluegaz (affiliate-länk)

Det finns några saker jag inte riktigt gillar med Spin. Det ena är att glaset känns väldigt ömtåligt och jag har inte kunnat hitta någon information om att det skulle vara härdat. En lykta som den här vill man ska hålla länge.

Det andra är att glaset blir sotigt redan efter två eldtillfällen. Soten är visserligen lätt att tvätta bort och jag tror det kan delvis bero på att jag använt det medföljande släcklocket. Man kan inte klandra tillverkaren för det här, men det är en detalj som gör att det blir lite extra rengöring.

Trots allt är det en riktigt cool effekt som uppnås och lyktan skapar extra trivsel ute vid grillen – särskilt på vintern. Priset är överkomligt, om än i det högre spannet för en lykta. Brinntiden är lite för kort, särskilt när man kör en längre grill. Dock löser man det genom en extra behållare som man kan byta till, men det hade varit fint om lyktan i grundutförande hade haft lite större behållare.

Totalt sett blir det ett gott betyg och så länge glaset håller kommer Spin användas ofta.

Här hittar du alla eldlyktor som Bluegaz säljer.