Test: Roots Shiraz Merlot (2019)

roots

Detta inlägg innehåller information om alkohol och riktar sig till dig som är över 20 år.

Idag testar vi ett boxvin från Sydafrikanska Drostdy-Hof. Drostdy-Hof grundades redan 1804 och är nu för tiden ett av de mest kända varumärkena från Sydafrika vad det gäller vin.

Deras nya rödvin Roots Shiraz Merlot är Fairtrade-certifierat och har framtagits för att vara hållbart både miljömässigt såväl som att ha bra arbetsförhållande för de som arbetar med att producera vinerna – något som Drostdy Hof har jobbat länge med.

För att utmana Roots grillar jag idag två olika styckningsdetaljer från älg, dels nötrulle och dels rostas. Till detta blir det grönsallad och ugnsrostade potatisar.

Mitt första intryck av Roots är att det är väldigt mjukt och fruktigt. Både doft och smak är milda. Doften har en hel del hallon och smaken är mycket fruktig, med lite peppar och en hel del björnbär. Betyget från övriga deltagare blev mycket bra och det är roligt att se att ett boxvin kan uppskattas så mycket.

Dagens grill var i och för sig väldigt enkel, men rostas från älg får helt klart högst betyg. Jag grillade även ett par king solo vitlökar hela och som alltid när man grillar vitlök gäller det att inte ha för bråttom.

Betyget för Roots Shiraz Merlot blir klart godkänt, en fyra av fem.

Betyg: 4/5

Produktinformation Roots Drostdy-Hof Shiraz Merlot

Format: Fairtrade, box
Artikelnr: 12038
Land: Sydafrika, Western Cape
Pris: 199 kr
Alkoholhalt: 13,5%
Råvaror: Shiraz 46%, Merlot 38%, Petit Verdot 13%, övriga 3%
Årgång: 2019