Välj rätt gasolgrill inför sommaren

Det spelar ingen roll vilken tid på året det är, utan är man en grillentusiast så är det alltid rätt tid att förbereda inför sommarens grillning. Gasolgrillar är omdiskuterade och många grillnördar tycker att det är fusk. Men det kan faktiskt bli precis lika bra resultat med gasol som med kol.

Att köpa rätt gasolgrill kan vara lite krångligt eftersom du måste fundera på regulatorn, gasoltanken och att du väljer rätt storlek. Om du inte har lust att sätta dig in i alla olika detaljer så rekommenderas det att du jämför testade gasolgrillar med varandra. Då får du snabbt reda på skillnaderna mellan olika grillar och kan göra ett beslut vad som är nödvändiga funktioner för dig. Köper du en testetta, som till exempel den ständiga favoriten Weber Genesis II, så kommer du med största sannolikhet att bli nöjd.

Enligt en köpguide på sidan Inspekto är det viktigt att du tar reda på om det är tillåtet att använda gasolgrill i ditt bostadsområde. I egen trädgård är det nästan alltid tillåtet, men det är inte alltid det på balkonger eller på gemensamma utomhusområden. Då är en elgrill ett bättre val, eftersom den i regel är godkänd för all typ av utomhusgrillning.

Köpguiden tipsar även om att du måste komma ihåg att det inte följer med en gasoltank, regulator och gummislang. Gummislangen och regulatorn monteras direkt på gasoltuben. Vanligtvis kan du beställa ett färdigt regulatorset från den e-handlare som du köper grillen från. Gasoltuben hittar du på varuhus som exempelvis Bauhaus eller Biltema. Det kostar en del att köpa gasoltuben, men när du fyller på den kostar det bara några hundralappar för en mängd som ofta håller hela grillsäsongen.

Eftersom gasolgrillar är dyrare än kolgrillar så är det bra att investera i en av god kvalitet. Se även till att du får garanti på ditt köp, för seriösa tillverkare tror på sin produkt och erbjuder därför garantier på att den ska hålla. Köp alltid en gasolgrill från välkända märken, eftersom det ofta finns reservdelar att köpa till dem om något går sönder. Okända märken håller ofta sämre kvalitet och kan ha usel värmefördelning.

Vilken storlek du ska välja beror på hur många personer du brukar grilla till. Ju fler brännare en gasolgrill har, desto större grillyta har den. En gasolgrill måste alltid ha minst två brännare, så att du kan grilla direkt och indirekt. Två brännare kan räcka till en liten familj, fyra till en mellanstor och sex kan vara ett måste om du gärna bjuder vännerna på grillfest eller har en större familj. Sidobrännare kan göra din grill till ett helt utomhuskök eftersom den kan hålla tillbehör varma, koka sås eller grönsaker.