Tre tips för att lyckas med matlagningen

Matlagnings- och livsstilsbloggaren Sofia Wood driver en populär blogg på Elle.se där hon skriver om inredning, mode och samtida trender. En stor del av Woods popularitet kan tillskrivas hennes härliga och estetiskt tilltalande matrecept och hon har till dags dato släppt ett par kokböcker som gjort succé, nu senast kokboken Darling pasta. I ett blogginlägg som publicerades för några veckor sedan samlade Wood ihop en drös råd, tips och tricks som enligt henne gör en bättre i köket och döpte den till en kökstips-lista. Bland tipsen fanns bland annat förvaring av färska örter i ett glas friskt vatten för att få dem att hålla längre. Ett annat var att steka bröd i majonnäs för att få till den perfekta grilled-cheese-mackan eftersom majonnäsen som ju främst består av ingredienserna olja och äggula gör brödet mer gyllene och krispigt. Wood rekommenderade avslutningsvis att man då och då får sina knivar professionellt slipade eftersom det både förlänger livslängden på dessa ovärderliga köksredskap samtidigt som matlagningen blir roligare. Inspirerade av Woods fiffiga lista tänkte vi göra vår egen och bjussa på tre tips för att lyckas bättre med matlagningen.

Krydda loss

En enkel sak som gör att dina rätter i köket når nya höjder smakmässigt är att använda sig av färska i stället för torkade örter. Något så enkelt som en knippe dill i kastrullen när du kokar potatis, eller finhackad persilja på torsken kan innebära att en rätt går från A till A+. En annan sak som man inte bör rädslas i köket är att addera lite hetta. Svenska mästerkocken Christin Kashou är en förespråkare av starka rätter och anser att hetta är en såpass viktig krydda att den bör betraktas som en grundläggande smak. Vi rekommenderar att du lägger till hetta i din matlagning genom exempelvis sichuanpeppar, sriracha eller chilli. Chilin är så pass känd som smakförhöjare att begreppet extra chilli faktiskt används inom gaming världen som en lämplig beskrivning av ett spännande slotspel.

Ordning och reda

Inom storkök och restaurangbranschen används begreppet mise en place som är ett franskt uttryck som kort och gott betyder “allt på plats”. Professionella kockar och kökspersonal använder sig av begreppet för att beskriva alla förberedelser som krävs för att kunna laga mat såsom att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. Mise en place spelar en nyckelroll när man som kock förväntas steka, koka, sautera och portionera olika rätter och skicka ut tallrikar till hungriga gäster i rask takt. Även om hemmaköket inte bjuder på samma sorts utmaningar tycker vi att en enklare mise en place är att rekommendera för att lyckas med matlagningen. Gör det till en vana att organisera och planera din matlagning på ett så tidseffektivt, hygieniskt och ergonomiskt optimalt sätt som möjligt för att vinna tid och få en mer behaglig matlagningsupplevelse.

Läs recept noggrant

De flesta amatörkockar har x antal recept som man med jämna mellanrum roterar mellan i vardagen. Inte sällan består dessa recept av enklare rätter som spaghetti bolognese, fiskgratäng eller vegobiffar med tillbehör och receptet har vi ofta i huvudet. För att lyckas med mer avancerad matlagning krävs dock för ett lyckat resultat att du faktiskt följer ett recept noggrant och minutiöst. 50 eller 75 gram smör kan göra stor skillnad för slutresultatet likaså om du missar att blanda i en grundläggande ingrediens eller krydda. Gör det därför till rutin att hålla dig trogen receptet i vart fall de första två tre gångerna du lagar en ny rätt. När du väl blivit varm i kläderna (och i köket) kan du leka lite mer med ingredienserna eller kryddningen för att sätta din egen knorr på maträtten.