Vikten av att äta rätt: Idrottsstjärnornas matböcker

"Tom Brady" (CC BY-SA 2.0) by Keith Allison

Att skriva en mat- eller bakbok har nästan blivit en kliché. Hos de flesta bokhandlare och på nätet kan man hitta mängder av matböcker som är skrivna av diverse A- till G-kändisar, och trots att många av dem är underhållande att läsa, är många väldigt lika varandra och det tillförs inget nytt. Däremot är det annorlunda när man tittar på matböcker som är skrivna av just idrottare, forna som aktiva, och framför allt när de kombinerar sin mat med hälsa och träning, samt berättelser från deras karriärer.

Tonight’s Dinner: Pork Chops” (CC BY-SA 2.0) by ctaloi.)

 

Sverige möter Italien

Det är inte konstigt att idrottsmän som reser över hela världen hittar platser som de sedan aldrig lämnar. Den svenska fotbollslegendaren, och tillika matälskaren, Glenn Strömberg lämnade aldrig italienska Bergamo efter att hans karriär var slut och han bor fortfarande kvar där med sin familj. Under sin karriär vann han bland annat UEFA-cupen med IFK Göteborg samt spelade i hela 52 landskamper, varav han gjorde 1 mål för Sverige i VM i just Italien. I det kommande världsmästerskapet i Ryssland har Sverige enligt bet365 höga odds, (126.00), och det är inte säkert om mittfältaren Jacob Johansson, som skadade knät i playoff-matchen mot, återigen, Italien, kan vara med i truppen.

Strömberg är en av de svenska idrottsprofiler som har skrivit flera matböcker, bland annat Mitt Italien och Med smak för Italien: Mat, minnen och möten, och i hans fall är det givetvis fokus på just det italienska köket. Förutom böckerna är han även ansiktet utåt för italienska produkter som ostar och korv, vilka säljs på bland annat ICA.

Hälsosammare mat

2010 släppte UEFA, EU och World heart foundation boken ”Eat for goal” . I den delar 13 internationella fotbollsspelare, såsom Steven Gerrard, Frankl Lampard och Kelly Smith, med sig av sina favoritrecept. Syftet med boken var att lära unga idrottare vikten av att äta rätt, samt hur bra mat hänger ihop med att bli en duktig fotbollsspelare. Man räknar exempelvis med att en fotbollsspelare springer ca. 1 mil under en match, och det är viktigt att varje spelare får i sig tillräckligt med både kolhydrater, protein och fett för att orka, samt att man ser till varje individ och inte enbart äter som alla andra gör.

Viktigt med balans

Det finns mängder av idrottsstjärnor som har varit med och gjort egna receptböcker. Och alla är inte enbart fotbollsspelare, eller i alla fall inte enbart fotbollsspelare i europeisk bemärkelse. 2016 släppte NFL-spelaren Tom Brady matboken, TB12 Nutrition Manual, vilken då kostade hela 200 dollar (ca. 1600 kr). I den kunde man läsa recept, men även få ta del av Bradys egen näringsplan och lära sig att balansera energin som kommer in och den man gör av med.

"Tom Brady" (CC BY-SA 2.0) by Keith Allison

När det kommer till mat och hälsa är det viktigt med balans. Man måste även se till sig själv i första hand, för det som är rätt för dig är nödvändigtvis inte rätt för någon annan. Vad som däremot är rätt, oavsett produkt, är att lägga maten på grillen – sommar som vinter.