Vilken pizzaugn ska man välja?

Jag har börjat fundera på att skaffa en pizzaugn, även om jag kan grädda pizzor på min Kamado. Jag är mest intresserad av en fristående bordsvariant, som ska gå att elda med ved.

Den jag hittills hittat som verkar mest prisvärd är Bertello, som bland annat finns hos Hylte Jakt & Lantman. Den är dessutom portabel men verkar ändå gedigen.

Ooni har också några modeller, och där finns några som är något billigare än Bertello, men de har också en del betydligt dyrare.

Det går att gå upp en hel del i pris om man vill ha en mer komplett anläggning, som Neaples pizzaugn på vagn. Den går på runt 9 000, men blir förstås en mer gedigen installation.

Jag är inte helt säker på vad jag ska välja, och tar tacksamt emot tips. Det enklaste är att börja med någon av de mindre modellerna förstås, som ett insteg, men jag är osäker på om jag målar in mig i ett hörn.

Vad det gäller pizza på grill så tycker jag Kamadon har stora fördelar, men den tar lite längre tid. En dedikerad pizzaugn gör pizzorna klara på 1-2 minuter tack vare den höga värmen. Kamadon kommer upp i 400 grader, men en pizzaugn som de ovan når en bit över 500.

Som vanligt ska man tänka brandsäkerhet och en pizzaugn kan man inte ställa var som helst.

Avslutningsvis har jag några tips på mina inlägg kring pizza:

Pizza på grillen med ostfyllda kanter

Grillad pizza