En traditionell argentinsk asado

En traditionell argentinsk asado

Argentina är ett land där grillning tas på största allvar och de har utvecklat en helt egen grilltradition: asado. En asado kan jämföras med vad en vanlig BBQ eller grillning är i Europa och USA, men det ska man aldrig nämna inför en argentinare. För dem är asados heliga och måste utföras på ett särskilt sätt för att leva upp till traditionen.

I en asado grillar man i den mest avskalade, minimala formen med bara en grill, eld och kött. Glöm allt annat som till exempel gasolgrillar eller någon slags snabbmat som hamburgare. Asados är även sociala event som genomsyrar hela Argentina. De flesta argentinska familjer samlas en gång i veckan och avnjuter en asado tillsammans.

Lämpligt kött
Först måste du välja vilket kött du vill använda dig av. Vår rekommendation är att du använder minst två olika kött, men gärna fler för att få smakvariation. Räkna med cirka 500 gram kött per person, men ju mer desto bättre. Här är fyra kött som passar bäst till en asado:

 korta revben
, flankstek
, entrecote och 
innerfilé.

Det är även väldigt gott att grilla några starka korvar som gärna får ha argentinsk kryddning, samt grönsaker som hel salladslök, paprika, tomater och vitlök som läggs på i utrymmen mellan köttet.

Så här går det till
Personen som startar asadon kallas för asador och sätter igång genom att tända eld på en hög med ved som sitter ovanpå en hög med kol inuti grillen. Traditionellt används en parilla, en gjutjärnsgrill som kan sänkas eller höjas. Det går dock bra att använda vilken grill som helst. Om elden inte tänds som den ska kan du använda dig av några tallkottar. När lågorna har gått ner lite bör du ha en hög med glödande kol som du kan sprida ut till ett jämnt lager i grillen. Sätt grillgallret cirka 15 cm ovanför kollagret. Lägg sedan på köttet med det största stycket först.

Köttet ska inte marineras utan bara gnuggas med salt. Varmt kol ska hållas till sidan så fett som droppar ner inte skapar stora rökplymer. Temperaturen är rätt när du hör ett lugnt, men konstant fräsande. Det kan ta upp till 2 timmar att tillaga en asado, så oroa dig inte för att köttet grillas för länge. De flesta argentinare äter köttet medium-well. 

Under tiden som du väntar kan du blanda ihop en klassisk chimichurri som passar bra till kött. Eller varför inte ta ett glas vin, spela lite spel med vännerna eller utmana dem på kubb innan ni dukar upp bordet? I Argentina ska man inte hålla på för mycket med köttet, utan man ska låta det sköta sig själv när det ligger på grillen. Om ni dricker vin till ska ni självklart välja ett argentinskt vin, som till exempel ett kraftigt Malbec.

Följ gärna och gilla oss
error0
Tweet 20
fb-share-icon20

Grillbaronen

Missa inte senaste nytt!

Vill du vara säker på att aldrig missa något från Grillbaronen så prenumerera på vårt nyhetsbrev. Du får det en gång i veckan och din e-postadress är säker hos oss.

Genom att prenumerera på e-postlistan godkänner du att Grillbaronen sparar din e-postadress, med syftet att skicka nyheter och sammandrag av bloggen. Du kan när som helst avsluta prenumerationen och via vår sida för Data Privacy begära att dina personuppgifter tas bort.

Just nu har vi totalt 86 prenumeranter.