Fritera med en airfryer

Jag trodde inte riktigt på konceptet innan jag själv testade. Kan en airfryer verkligen fritera med väldigt små mängder olja, eller ingen olja alls? Jag var skeptisk, men det är jag inte längre.

Nu finns det både små och stora airfryers, men jag insåg tidigt att ska jag ha en airfryer måste jag ha en stor. Med mycket folk på besök lagar vi ofta stora mängder mat. Även om en liten kan räcka så underlättar det med en airfryer som kan ta större mängder på en och samma gång.

Absolut vanligast hos oss har varit pommes frites. Och resultatet blir överväldigande bra. Krispiga, välsmakande pommes tar ungefär tio minuter i min airfryer. Efter fem minuter behöver man skaka om dem, men annars sköter airfryern allt automatiskt.

Jag skulle inte säga att man kan utelämna oljan helt, men vi använder små mängder som vi ringlar över (eller häller i en påse där pommes får ligga och dra ett tag innan).

Däremot friterade grönsaker går ofta utmärkt utan olja. De blir krispiga och snabbt klara. Vi har testat broccoli, paprika, lök och squash. Allt blir supergott. Givetvis får grönsakerna en bättre yta med lite olja, men vill man vara lite nyttigare går det utmärkt utan.

Jag är verkligen överraskad över hur bra det fungerar. Kanhända förstås att det är olika mellan olika märken, men den vi har gör verkligen jobbet. Det finns två nackdelar dock. Den stora vi har tar väldigt mycket plats, både vid förvaring, tillagning och när det ska diskas. De flesta delar går dock att diska i diskmaskin, så det är ett mindre problem.

Det andra problemet är att det låter som om man drar igång en mindre jetmotor i köket. Som tur är går det relativt fort, men det går nästan inte att stå och ha lite mingel runt airfryern.

Har du en airfryer och är du nöjd?