Grilla färsk gul lök

lök

Det är inte konstigt att många ser sommaren som den verkliga grillsäsongen, det är ju så mycket lättare att få tag i bra råvaror. Som färsk lök, vilket passar utmärkt att grilla. 

Lök är sällan dyrt och det är otroligt enkelt att odla på egen hand. Förmodligen har vi olika sorters lökar att tacka för mänsklighetens överlevnad. De är inte bara goda att äta, de är dessutom väldigt nyttiga. Dessutom fungerar denna ädla grönsak väldigt bra att grilla, bara man vet hur man gör. Vilket jag givetvis kommer att tala om för er.

Men innan vi går in på hur man grillar lök på bästa sätt vill jag gärna säga några ord om lökens betydelse. Den har odlats av människor i minst 3 000 år och kommer tydligen ursprungligen från Centralasien. Visserligen är lök i rå form ganska stark att äta, men så fort den tillagas blir den betydligt godare. Det gäller i allra högsta grad när löken grillas, en tillagning som inte påverkar alltför mycket innehållet av  antioxidanter, proteiner och flavonoider.

Och det bästa sättet att tillaga, oavsett om det gäller färsk gul lök, vitlök, vanlig gul lök, silverlök, purjolök, rödlök, steklök eller vilken sort du än önskar så är det indirekt grillning efter att ha gett löken lite snabb färg direkt över glöden. Dela hela lökar i halvor, ringla olivolja över, salta och peppra, varpå du snabbt grillar över glöden innan du lägger lökarna långt från glöden på indirekt grillning och stänger locket. Vänta 10-15 minuter och du får ett tillbehör som är mycket gott. Söt, lite krispig och utan någon frän smak eller lukt.