Skillnaden mellan grill och BBQ

bbq

På sommaren är det fler som grillar än någonsin, och ibland hör man att någon ägnar sig åt BBQ – barbecue – istället för att grilla. Men är det någon skillnad? 

Ja, det är en ordentlig skillnad på grill och BBQ. När du grillar är det direkt över glöden, och något som sker på relativt kort tid. Barbecue – som kommer från den spanska ordet barbacoa – handlar istället om att tillaga maten långsamt genom indirekt grillning. Gärna med låg temperatur och gärna ett par timmar.

Fördelen med att köra BBQ istället för vanlig grill är att resultatet blir mycket saftigare och mörare. Hemligheten ligger i en lägre temperatur, som inte torkar ut det du vill tillaga, och många gånger också en bra rubb eller en god marinad. Eller varför inte en kombination?

En traditionell BBQ-grill har två delar. En större kammare där det du vill grilla placeras, och en mindre där själva glöden och eventuellt även flisor av valfri träsort placeras. Men det går utmärkt att ägna sig åt BBQ även på en klotgrill, bara du delar upp ytan i två delar.

För vår del blev det BBQ idag, med flankstek som långsamt fick tillagas på indirekt grill, varpå halloumi och sparris gjorde flanksteken sällskap. Ett par rejäla chorizo fick hänga på mot slutet.

Allt serverades med en rejält grönsallad, lite italiensk dressing och ett par grillsåser. Kolhydraterna lyste med sin frånvaro och resultatet blev trots detta fantastiskt bra.