Grillbaronen testar att brygga öl

öl

Jag fick ett ölbryggarset i present av min fantastiska fru – som har en förmåga att väcka intressen till liv som jag inte själv visste att jag hade. Jag gillar öl, men har aldrig riktigt funderat på att själv brygga.

Nu har jag förvisso besökt ett par bryggerier och varit väldigt imponerad över processen. Men jag har aldrig nördat ner i tekniken, bara njutit av resultatet. Jag skulle nog ha börjat brygga tidigare om jag hade fattat hur kul och spännande det var.

Ett bryggarkit innehåller allt du behöver. Kärl, hävert, kapsyler, flaskor med mera. Här har du ett exempel på ett färdigt kit. Och nej, det är inte reklam, bara tips.

Själva processen är lite knepig och det är väldigt noga med att desinficera allt som ska användas. Vilket är självklart på alla sätt, särskilt när det gäller något livsmedel (om nu öl kan kallas livsmedel).

Det tar sin lilla tid att få till allt och det är inte heller något man ska stressa med. Själva jäsningen tar ett par veckor och sedan ska flaskorna som tappas stå ytterligare ett par veckor.

Likväl är det vansinnigt kul och det finns mycket att experimentera med. Jag kommer att återkomma till bryggningen och kanske göra det till ett eget ämne på Grillbaronen.

Notera att det är tillåtet att brygga öl hemma för eget bruk – och naturligtvis måste du som vill prova på lära dig vad lagen kräver. Det är alltid ditt eget ansvar, som vanligt med lagar.