Grilltips: Blanda kol och briketter

mixed chicken

Nu när det börjar bli kallt och snö är det inte alltid helt lätt att grilla med en kolgrill. Använder du bara kol kommer du inte ha särskilt lång brinntid och använder du bara briketter kan det faktiskt vara svårt att få en bra värme. 

Visst är det lite beroende på vad du ska grilla, men att blanda briketter och kol gör att du får en mycket bättre glödbädd. Det viktiga är dock att du tänker på doseringen och inte tar för mycket kol. 

När jag gjort misstaget att använda för mycket kol har jag rentav lyckats tända eld på fett som droppat fel tidigare och hamnat i botten av skålen. Det blir en rejäl brasa som behöver kvävas och vädras ut. 

YTTERLIGARE TIPS: Grilla lika säkert som Grillbaronen

Ta därför och blanda 80-20 (som vanligt gäller den här regeln), där 80% är briketter och 20% kol. Placera briketterna längst ner i högen, och strö kolen över. Låt glöden sprida sig ordentligt efter att du tänt, även om glödbädden inte behöver täcka hela området där du har lagt briketter och kol. 

Vad det gäller den totala mängden så får du lov att lära känna din grill för att kunna svara på exakt hur mycket du behöver. Skålen som brukar följa med Weber-grillar är ett rätt bra mått. Tänk bara på att när det är kallt behöver du öka mängden en hel del, måttet som följer med är tänkt för sommartemperaturer. 

Du vet att du har nått rätt mängd på doseringen när du når den temperatur som motsvarar vad du hade tillagat dina råvaror på i en ugn. Om du tar gott om tid på dig kan du med stor fördel hålla nere temperaturen och ägna dig åt långsam grillning. Då kommer du en fin vinterdag eller vinterkväll behöva fylla på med briketter och eventuellt kol.