Odla chili – det är bra för dig

Odla chili – det är bra för dig

Gillar du att grilla gillar du förmodligen också chili. Så varför inte odla chili och skörda i all evighet? 

Chili växer otroligt bra i en vanlig kruka på fönsterbänken och de flesta sorter jag har testat har gett rejält med chilifrukter. De är fleråriga men vill du ha ett förråd av nya frön att plantera så är det bara att torka fröna/kärnorna från en av frukterna. Allt du behöver för att odla är en kruka, jord, frön, plastfolie och gummisnodd, samt vatten och tålamod. Plastfolien använder du i början av planteringen för att ha ett miniväxthus direkt i krukan. Fukta jorden ordentligt, men inte för mycket. Tryck ner ett eller ett par frö (beroende på storlek på krukan) och vänta. Det tar inte särskilt lång tid innan fröna har satt sig. När plantan växt till sig så att den nuddar plastfolien är det dags att plocka bort plasten.

Det sägs att man ska skörda de första frukterna för att få ännu fler. Jag har aldrig haft problem att få mer chili än vad jag kan konsumera.

Mängden olika chilifrukter lockar också till att testa nya sorter. Min favorit har länge varit en sort som kallas “Vampire”, vilket förmodligen beror på att frukterna först är mörklila, på gränsen till svarta, innan de mognar till blodrött… Men också habanero är gott, inte minst på grund av att det är rejält med fart i en habanero. Habaneron ligger för övrigt på mellan 100 000 till 350 000 scoville, vilket är minst 70 gånger starkare än en jalapeño…

Årets första plantering syns i instagram-flödet nedan, åtminstone så länge jag inte postar fler bilder…

Har du någon favoritchili och har du några bra tips på vad du brukar använda dem till? För min del blir det gärna till en rejäl texas chili på högrev, eller fint skivade för att få fart på köttfärssåsen, eller varför inte fylla dem med ost och helgrilla?

Följ gärna och gilla oss

Grillbaronen

Missa inte senaste nytt!

Vill du vara säker på att aldrig missa något från Grillbaronen så prenumerera på vårt nyhetsbrev. Du får det en gång i veckan och din e-postadress är säker hos oss.

Genom att prenumerera på e-postlistan godkänner du att Grillbaronen sparar din e-postadress, med syftet att skicka nyheter och sammandrag av bloggen. Du kan när som helst avsluta prenumerationen och via vår sida för Data Privacy begära att dina personuppgifter tas bort.

Just nu har vi totalt 91 prenumeranter.