Potatisgratängen som jagar bort vampyrer och häxor

potatisgratäng

Påskdag och det betyder förstås en ordentlig grill. Till dagens grill, som är kamben, blir det en diabolisk potatisgratäng med kopiösa mängder vitlök. Den kommer garanterat skrämma bort vampyrer och häxor. 

Har du också tänkt på att de flesta svenskar numera gillar vitlök och att vitlöken har blivit en integrerad del i vår matkultur? Så har det inte alltid varit. Vitlöken odlades i Sverige redan på vikingatiden, men blev impopulär någon gång under 1500-talet på grund av den starka lukten. Sedan tog det till någon gång runt 1960 innan den återigen började få fäste, kanske mycket tack vare arbetskraftsinvandringen.

Vitlök är inte bara gott utan också nyttigt. Den innehåller mängder av nyttigheter, som vitamin A, B och C. Även om vitlöken kanske inte har några medicinskt bevisbara effekter på förkylning är det många som använder den just för att lindra förkylning. Det har också forskats huruvida vitlök kan ha effekt på olika sorters cancer, och det har funnits resultat som visat på bland annat effekt mot magcancer och cancer i tarmarna. Oavsett om det är sant eller inte är det ännu en anledning att äta vitlök. Det skadar ju inte.

Effekten på häxor och vampyrer är svårare att bevisa, men om någon har lyckats driva bort något ont med hjälp av vitlöken så får ni gärna berätta.

Vad det gäller mängden vitlök i matlagningen så är jag mer galen än många andra. Jag har kopiösa mängder vitlök i det jag lagar och där vanliga recept på potatisgratäng rekommenderar 1-2 klyftor använder jag 1-2 vitlökar. Hela alltså. Ju mer desto bättre. Samma sak om jag gör vitlökssmör eller gratinerar hela vitlökar. Till dagens potatisgratäng, ett för övrigt utmärkt tillbehör till kamben, använde jag följande:

Åtta stora potatisar
En gul lök
En hel vitlök
Riven ost
Matlagningsgrädde
Salt och peppar

En stor form smöras. Potatisen, löken och vitlöken skalas. Potatisen skivas tunt, gärna i matberedare, tillsammans med den gula löken. Sedan varvar jag potatis, lök, pressad vitlök, ost och salt+peppar i lager efter lager. Med jämna mellanrum häller jag på matlagningsgrädde. Allt gräddas sedan i ugn, 175 grader, 35-40 minuter.

Resultatet? Det är helt enkelt dags att yla som en varulv.