Test av Johnny’s BBQ-sås Black Garlic & Chili

black garlic

Jag har alltid gillat Johnny’s senap och även grillsåserna, så när fru Grillbaron dök upp med Johnny’s BBQ-sås Black Garlic & Chili så måste den förstås testas. Testet utfördes med fläskfilé och en rejäl grönsallad. 

Black Garlic är ett sätt att tillaga vitlök, så att klyftorna blir helt svarta. Smaken förändras också, så att vitlöken blir betydligt mindre frän. Den svarta vitlöken kommer som jag förstår det från Asien från början och vitlökarna tillagas i hela 60 till 90 dagar för att nå rätt effekt. Temperaturen under den här tiden ligger på mellan 60 och 77 grader Celcius. Smaken blir helt unik och Black Garlic används över hela världen idag.

Johnny’s Black Garlic & Chili har en ordentlig smak av chili, den är relativt stark och det är svårt att uppfatta smaken av Black Garlic även om den finns där. Som grillsås är den perfekt, även om det finns en risk att styrkan tar över. Pensla gärna på köttet under tillagning och servera som sås. Fläskfilé fungerade utmärkt med Johnny’s BBQ-sås Black Garlic & Chili och jag kan ana att den här såsen fungerar lika bra med kamben, jätteräkor eller kyckling. Mer smakrikt kött som entrecôte eller oxfilé förlorar förmodligen på att användas tillsammans med den här såsen, eftersom den fina köttsmaken i så fall minskar.