Test: Chile con Carne

Det här inlägget innehåller information om alkohol. 

En hederlig klassisk chili con Carne står i centrum för dagens test när vi testar Chile con Carne – ett relativt tungt rödvin från Chile.

Men, för alla som trodde att ni skulle få Grillbaronens hemliga recept på Chili con Carne så måste jag tyvärr göra er besvikna. Istället handlar det om att vinet som testas har ett namn som är väldigt snarlikt Chili con Carne. Chili med kött är en klassisk rätt, och vinet vi testar – Chile con Carne – har naturligtvis lekt med orden.

Chile con Carne (artikelnummer 72740 på Systembolaget) är ett vin som fungerar mycket bra till grillat. Det är lagom milt för att klara även starka smaker. Dagens grill blev kamben, baconlindade lökringar, bakpotatis och majskolv. Det var inga som helst problem att matcha dagens grill med Chile con Carne. Vinet fungerade utmärkt bra.

Till bakpotatisarna gjorde jag också ett kraftigt vitlökssmör (smör, franska örter, havssalt, peppar och rejält med vitlök). Trots den kraftiga smaken klarade vinet sig väldigt väl.

Chile con Carne är dock relativt anonymt. Det lämnar ingen jättelång eftersmak och jag har svårt att urskilja någonting annat än björnbär och plommon, men det spelar mindre roll. Det fungerar ändå utmärkt till en rejäl vintergrill.

Betyget blir därför högt, som grillvin är det här bland de bättre viner jag prövat. Formatet är också trevligt, en 1.5 liters tetrapack som ger ett literpris på runt 70 spänn är rätt trevligt.

Betyg 3.5 / 5