Kycklingfilé är alltid tacksamt att grilla

grillad kycklingfilé

Dagens grillväder: +4, lätt regn, nästan vindstilla.

Kycklingfilé är gott, magert och mycket tacksamt att grilla. Naturligtvis väljer du svensk kyckling och stödjer därigenom inte bara svenska företagare utan framför allt väljer du närproducerat och supportar djur som får växa upp under bra förhållanden.

Det här är definitivt ingen politisk blogg, men när det gäller närproducerat och svensk djurhållning tycker jag det är två viktiga områden att supporta. Djur ska inte fara illa och miljön mår mycket bättre av att du köper råvaror så nära ditt hem som möjligt. Allra bäst blir det förstås om du kan ha kycklingar själv.

Men, åter till kycklingfiléerna. De är tacksamma att grilla så länge som du inte övergrillar förstås, vilket visserligen är lite svårt. De kan grillas naturella eller med någon god glaze.

Dagens grill blev lite blandat. Kycklingfilé, champinjoner och till detta serverade vi en ordentlig sallad. Kycklingfilé är en utmärkt proteinkälla och vi bestämde oss för att utesluta kolhydraterna idag. Jag är egentligen ingen fan av att utesluta kolhydrater, och äter en hel del kolhydrater sett till en hel vecka. Men jag tycker också att det känns väldigt fräscht att helt utelämna kolhydraterna ibland, särskilt när det gäller en god grill.

För vår del idag blev det marinad istället för glaze, och jag marinerade både champinjonerna och kycklingen. Kycklingfiléerna grillades direkt i knappt trettio sekunder per sida, varpå de fick avsluta indirekt tillsammans med champinjonerna.

Champinjoner är grymt gott att grilla – de tar verkligen upp röksmaken bra och tål dessutom rätt mycket värme även om de förlorar en del i volym tack vare att de tappar vätska. Men det gör dem bara godare, smaken blir mer intensiv.

Ett alternativ kan också vara att linda kycklingen med bacon, eller fylla den med ost. Baconet kan vara lite svårt att balansera, då det blir klart snabbare än filén. Vill du göra det enklare kan du dela filéerna innan du lindar bacon runt, då går det snabbare att få dem färdiga.

Ytterligare ett alternativ är att göra spett, som alltid är fantastiskt gott.

1 trackback/pingback

  1. Grillade T-ben och grönsallad - Grillbaronen

Kommentarer är stängda.