Test: Chill Out Chardonnay

Det här inlägget innehåller information om alkohol.

Viner från vad som allmänt kallas Nya Världen, där länderna Argentina, Australien, Kanada, Chile, Nya Zeeland, Sydafrika och USA ingår, utmanar den gamla världens viner. Chill Out Chardonnay är ett vin från Australien, gjort på druvan Chardonnay. Traditionellt sett fungerar Chardonnay väldigt bra till fisk, varför vi också testar Chill Out Chardonnay med en helgrillad, hel sida av lax.

Laxen tillagades väldigt enkelt. Fint hackad vitlök, cayennepeppar, salt och vanlig svartpeppar, ströddes över laxen. Därefter indirekt grillning cirka 40 minuter. Till laxen serverade vi en rejäl grönsallad.

Chill Out Chardonnay visade sig fungera väldigt bra med starka smaker. Chill Out Chardonnay är rätt snäll, med lite sötma och en hel del smak av både ananas och honungsmelon. Letar man kan man hitta lite vanilj men framför allt är det här ett vin som fungerar till det mesta. Att det är snällt, utan några smaker som verkligen sticker ut, gör att en välkryddad lax får bra sällskap.

Vi serverade vinet runt 8 grader. Möjligtvis är det lite för kallt och smakerna kommer förmodligen fram bättre vid en lite högre temperatur. Men en indiansommar som den här kräver ett kylt vin och jag kan utan tvekan rekommendera Chill Out Chardonnay. Det får nästan högsta betyg och det enda som hindrade vinet från 5 poäng istället för 4 var att smakerna inte exploderade. De var lite bleka, men ändå framträdande nog att kunna balansera vitlöken och chilin på fisken.

Betyg: 4 av 5.

Fakta Chill Out Chardonnay

Artikelnummer: 22280
Land: Australien
Druva: Chardonnay
Alkoholhalt: 12,5 %
Sockerhalt: <3 g/l

[instagram-feeds]