Grillad och rökt lax

Lax är alltid ett säkert kort. Att både grilla på indirekt värme och använda rökspån är ett ännu säkrare kort. Det gäller bara att välja rätt spån. 

Rökspån är egentligen inte särskilt komplicerat, men de kan lätt ta över och plötsligt smakar allt alldeles för mycket rök. Därför ska du använda en sort med mild smak och absolut inte använda för mycket. Att använda sig av rökspån innebär att du dränker de små träflisorna i vatten, cirka 30 minuter innan du ska grilla. Häll av vattnet och släng sedan rökspånen direkt på glöden. Det kommer att ryka en hel del, så placera grillen bit ifrån dina gäster.

Grilla därefter det du vill ska få smak av rökspånen på indirekt grill. Låt det ta tid. Ett kilo lax tar 45-60 minuter och när den är klar börjar den falla isär i lameller. Servera med det du gillar. På bilden ser du gröna grillade paprikor, sommargrönsaker och vitlökssås gjord på creme fraiche.

 

1 trackback/pingback

  1. Det perfekta sättet att krydda en entrecôte - Grillbaronen

Kommentarer är stängda.