Det perfekta sättet att krydda en entrecôte

Det här inlägget innehåller information om alkohol.

Entrecôte är bland de bästa styckningsdetaljer som finns att grilla. Det är en fin bit nötkött, som sitter på ryggen mellan högrev och biff, och är väldigt mör såväl som att den innehåller mycket insprängt fett. Det gör entrecôten lätt att grilla och även om du skulle råka grilla den well done är den fortfarande saftig.

Men den stora frågan är förstås hur ska du krydda en entrecôte? Denna fina bit, som sitter ovanför de sex bakre revbenen, vilket kan förklara själva ordet. Ordet kommer från franskans entre côte, vilket betyder ”mellan revbenen”. Eftersom det är en köttbit som ofta har gott om insprängt fett, så kallad marmorering, är den i sig väldigt smakrik. Därför är det bästa sättet att krydda en entrecôte att bara salta och peppra. Inget mer. Klappa gärna in saltet och pepparn i köttet innan du grillar.

Om du bara använder salt och peppar behöver du inte heller vara orolig för att bränna köttet, vilket är lättare om du exempelvis skulle använda marinad eller någon rub med socker. Grilla direkt över glöden, 1-2 minuter per sida och avsluta sedan indirekt. Har du fått igång en riktigt bra glöd kommer värmen att smälta stora delar av det fett som finns insprängt och du kommer också få igång lite ordentliga lågor. Men var inte rädd för att låta köttet ligga kvar över glöden, även om det börjar brinna runt omkring. Du kan alltid stänga locket och därigenom minska trycket. Ta bort köttbitarna från glöden om det blir för varmt.

krydda en entrecôte

En så här fin köttbit behöver inte mycket mer än en god grönsallad som tillbehör. I själva verket hade köttet klarat sig helt och hållet på egen hand, men det är förstås bra att försöka få med lite ogräs.

Gillar du vin behöver du ett vin som är hyfsat kraftigt och som kan komplettera köttets relativt dominerande smaker. Idag testade jag Trapiche, en Malbec från Argentina. Den passade perfekt och lämnade väldigt lite att önska.

1 trackback/pingback

  1. Recension: Portia Roble (2017) - Grillbaronen

Kommentarer är stängda.