Recension: Från Amerika till Svea (2018)

från amerika till svea

De fyra kompisarna bakom den framgångsrika restaurangkedjan The Barn har släppt en kokbok – Från Amerika till Svea. Det är dock allt annat än en renodlad kokbok, här får du historien om ladan som blev grunden till den första restaurangen och reportage från allt som har med konceptet att göra. Plus några riktigt bra recept förstås. 

Kokböcker är svårt. Det är lätt att en kokbok bara blir en hyllvärmare. Särskilt nu för tiden, när alla världens recept bara finns en googling bort. Eller ett röstkommando till Google Home för den delen.

Därför är det extra roligt att läsa Från Amerika till Svea. Det är en påkostad kokbok, vars tyngd och kvalité mer än väl motsvarar priset. Den inleder med bakgrunden till The Barn, om ladan på Varaslätten som blev inredningen i den första restaurangen. Sedan fortsätter berättelsen, med grunderna till hur en bra hamburgare ska tillagas och vilka tillbehör som fungerar. Recepten är tagna från menyn förstås och det bjuds generöst på hemligheterna bakom The Barns alla framgångar.

För någon som jag som älskar att grilla var det givetvis självklart att testa receptet på burgarna. Dessvärre har jag ingen köttkvarn, så jag fick fuska lite och ta hjälp av mina bekanta. Men resultatet är fantastiskt bra och för dig som gillar burgare är det värt att köpa kokboken bara för receptet på hur en bra burgare ska blandas.

Extra kul är det också att så stor vikt läggs vid råvaror, något jag själv också alltid tyckt är extremt viktigt. Det går att snåla på råvaror, men resultatet blir oftast därefter. Jag gillar också tonen genom hela kokboken, där allt skrivs med en lagom portion humor.

Bonuspoäng utdelas också för avsnittet om att bygga sin egen rök, något jag blev väldigt nyfiken på. Jag är visserligen inne på att köpa en grilltunna med rökmöjligheter, men varför vara så ensidig? Det går självklart bra att bygga en rök också.

Jag har långtifrån kommit igenom alla recept som finns i Från Amerika till Svea och det kommer att ta ett tag. Dessertrecepten har jag inte ens börjat nosa på. Men så här är det med bra kokböcker, de ska leva länge och hellre än att plöja allt på en gång blir det här en bok att ta upp under ett flertal tillfällen, både för att få inspiration men också för att testa nya recept.

Betyg: 5/5

Köp boken här: The Barn Webshop