Bara salt och peppar

Många av de köttråvaror som säljs avsedda för grillning är färdigmarinerade eller har en färdig rub. Det kan ofta vara gott och lätt, men det enkla är också oftast det godaste. 

Bara vanligt salt och peppar fungerar många gånger för att göra det du grillar fantastiskt gott. Marinader och kryddblandningar har absolut sin plats i grillandet, men salt och peppar är många gånger mer än tillräckligt.

Nu vet alla att salt inte är bra för hälsan, åtminstone inte i för stora doser. Saltet innehåller natrium, som är viktigt för oss. Får vi för mycket natrium kan det höja blodtrycket, vilket ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador. I Sverige får vi i snitt i oss ungefär dubbelt så mycket salt som vi borde – men observera att större delen av det saltet får vi i oss från färdiga livsmedel. Det handlar om 70-80 procent av den totala mängden, vilket innebär att om du vill påverka hur mycket salt du får i dig så är det de färdiga livsmedlen du ska titta på först, och inte främst hur mycket du saltar det du grillar.

LÄS MERLivsmedelsverkets rekommendationer om salt.

Naturligtvis ska du vara uppmärksam när du saltar dina köttbitar också, men var hellre noga med minska användningen av halvfabrikat och baka hellre ditt egna bröd. Att baka sitt eget bröd är inte bara hälsosammare, det är även bra för plånboken.

salt

Så hur mycket ska man salta och peppra? Det är förstås en smaksak, men jag brukar tänka en tredjedel salt och två tredjedelar färskmald peppar. Och använd salt med hög kvalité. Havssalt eller salt du själv mortlar. Strö inte heller bara saltet över det du ska grilla, gnid och massera in saltet i köttet.

Något som är väldigt gott och som förstärker köttsmaken är att salta snittytorna lätt när du har skurit upp köttet. Det fungerar väldigt bra om du grillar hela stycken med kött. Grilla klart, låt köttet vila något och skär upp i portionsbitar. Salta snittytorna lätt och servera.

Vad det gäller pepparn så finns det mig veterligen inga hälsoråd mot att använda mycket peppar, där får du låta smaken råda. Men rejält med peppar tillsammans med lagom mycket salt höjer också smakerna ordentligt.

1 trackback/pingback

  1. Det perfekta sättet att krydda en entrecôte - Grillbaronen

Kommentarer är stängda.