Att grilla handlar om att springa

På stenåldern gällde det att vara i god kondition, annars kunde hjorten, rådjuret, älgen eller vad det nu var de jagade på den tiden springa ifrån dig. Så självklart handlar även dagens grillande om att springa. Eller åtminstone hålla sig i god form. Därför kommer det bli en hel del springande, förlåt skrivande, om att springa på Grillbaronen. 

Inte bara Grillbaronen har uppmärksammat det här. Även den gode Kostdoktorn skrev ett par rader om hur viktigt det måste ha varit för stenåldersmänniskorna att vara i form för att släpa hem sitt byte.

Dessutom, har du sprungit en mil känns grillmåltiden betydligt bättre när du väl står vid glöden. En mils löpning är rena hälsokuren. Du förbränner runt 1000 kalorier om du väger ungefär som medelsvensken och om du springer i 6 minuters-tempo. 1000 kalorier motsvarar gott och väl en rejäl bit oxfilé på 300 gram.

För Grillbaronens del behövs det en del lopp för att hålla motivationen uppe. Göteborgsvarvet på våren, Jubileums och/eller Midnattsloppet på sensommaren och Sylvesterloppet på nyårsafton. Just Sylvesterloppet innebär kanske den största viljeansträngningen, men är också fantastiskt kul. Banan är lätt att springa, även om det finns risk för halka.

sylvesterloppet

Sammanfattningsvis; springer du kan du grilla ännu mer med gott samvete, men fortsätt äta nyttigt. Och en rejäl köttbit eller en rejäl bit fisk ger dig ett perfekt proteintillskott. Gärna direkt efter träningen.

 

Observera: Det är inte Grillbaronen på titelbilden. Bilden är tagen av Kyle Cassidy i Chicago.