Baba Ganoush är ett perfekt tillbehör till grillat

Baba Ganoush är ett perfekt tillbehör till grillat

Huvudingrediensen i Baba Ganoush är aubergine. Tricket för att lyckas enligt min ödmjuka mening är att nästintill söndergrilla auberginen.

Du behöver minst två auberginer för att göra en rejäl portion. Gör du rätt går Baba Ganoushen åt snabbt.

Börja med att skölja och halvera auberginerna. Stick lite hål på skalet för att undvika att det spricker. Pensla lite olivolja på halvorna och hårdgrilla direkt över glöd, runt någon minut. Avsluta indirekt till dess att auberginen är riktigt mjuk.

Använd gärna kol och briketter när du grillar för att få en bra röksmak. Auberginen ska lukta ordentligt med grill när du är klar. Baba Ganoush blir som bäst när den får en ordentlig röksmak.

Skrapa sedan ur innehållet och låt bli skalet.

Mosa tillsammans med pressad vitlök (rejäla mängder, men efter smak), en och annan nypa chili, och spiskummin. En del vill envisas med mynta, men det brukar jag utesluta helt.

Blir röran för fast kan du med fördel blanda ner olivolja, men var försiktig – du vill inte ha den för lös.

Avsluta med att pressa en halv citron över, och salta och peppra en smula.

Sedan är det bara att njuta.

För er som orkar läsa vidare kan jag berätta att auberginen är ett bär och ingen grönsak. Den tros komma från Indien och har använts i matlagning sedan förhistorisk tid. Om du också undrar varför den kallas äggplanta när den ser ut som den gör är det för att den vita äggplantan i början av tillväxten har samma form och färg som ett hönsägg.

Följ gärna och gilla oss

Grillbaronen

Missa inte senaste nytt!

Vill du vara säker på att aldrig missa något från Grillbaronen så prenumerera på vårt nyhetsbrev. Du får det en gång i veckan och din e-postadress är säker hos oss.

Genom att prenumerera på e-postlistan godkänner du att Grillbaronen sparar din e-postadress, med syftet att skicka nyheter och sammandrag av bloggen. Du kan när som helst avsluta prenumerationen och via vår sida för Data Privacy begära att dina personuppgifter tas bort.

Just nu har vi totalt 84 prenumeranter.