Dagens grill: Tunna T-ben

Jag testade något nytt idag. T-ben som var lite tunnare än vad jag vanligtvis brukar grilla.

Normalt grillar jag skivor som är 2cm+ och gärna upp emot tre centimeter. De tar lite längre tid, men det var inte för att spara tid jag ville testa tunnare skivor. Jag vill helt enkelt testa om det blir någon skillnad i smak och upplevelse.

Efter att ha testat kan jag definitivt säga att båda delarna förändras. Smaken blir egentligen vare sig bättre eller sämre, jag tyckte dock att T-benen fick lite mindre röksmak än vanligt – vilket de får mer av när de får ligga på längre förstås. Det var ingen nackdel då själva smaken av kött fick ta mer plats.

Även upplevelsemässigt blev det annorlunda. De är tillräckligt tunna för att kännas mörare, men framför allt blir det små lätta bitar att mumsa i sig. Klart godkänt.

Totalt sett en grym upplevelse, även om jag troligen kommer fortsätta med de tjockare bitarna. I vanlig ordning levererade Ale Kött och Chark grymt bra kött.

Här är lite mer info om T-ben, om du vill veta mer:

Om T-ben, sammanställt av Chat GPT

Namnet ”T-ben” kommer från dess form, där en benbit i form av bokstaven T separerar två delar av köttet.

T-bensteken uppkommer från ryggraden hos nötkreatur och är en del av den bakre delen av djuret. Den är en kombination av två olika muskler – lövbiffen och ytterfilén – som är åtskilda av en T-formad benbit.

För att tillaga en T-benstek, börjar man med att låta köttet nå rumstemperatur. Därefter kryddas köttet med salt och peppar, och man kan även lägga till andra kryddor och örter efter önskemål. Sedan steks T-bensteken på hög värme i en stekpanna eller på en grill för att få en fin yta och behålla köttets saftighet. Stektiden beror på tjockleken på köttet och önskad stekgrad, men vanligtvis tar det ca 3-4 minuter per sida för en medium rare stekning.

Efter att T-bensteken är stekt, låter man den vila några minuter innan man skär upp den. Det är viktigt att skära köttet i rätt riktning för att maximera smaken och tuggbarheten. Det rekommenderas att skära köttet från benet och ut mot kanten på varje sida för att få bort så mycket kött som möjligt från benet.

T-benstek är en lyxig och välsmakande köttbit som är idealisk för särskilda tillfällen eller när man vill unna sig något extra gott.