Den perfekta biffen

En biff kan betyda många olika saker, men när Grillbaronen pratar om en biff är det ryggbiff, eller sirloin, jag syftar på. Det är en perfekt köttbit att grilla, men bra råvaror kräver rätt hantering. Ryggbiffen sitter mellan entrecôten och rostbiffen, och rätt styckad är ryggbiffen bland det godaste du kan äta – förutsatt att du gillar kött.

Vad som är viktigt när du ska grilla den perfekta biffen är tjockleken. I de allra flesta svenska matbutiker är ryggbiffarna skivade alldeles för tunt, oftast inte mer än en centimeter. Dessutom saknar de kappa. Vad vi äkta grillfantaster vill ha är en skiva som är minst tre centimeter och som har kappan kvar. Ungefär så här:

Den perfekta biffen

Det blir förstås mycket mat i en sådan här biff. Före grill ligger de på cirka 500 gram styck, lite i överkant för de flesta. Man kan förstås alltid skippa potatis och annat som bara är i vägen. Lite ogräs till en sådan här biff är allt man behöver. Dessutom går det förstås att dela dem.

När du sedan grillar en ordentlig biff ska du inte vara rädd för att hårdgrilla direkt över glöden. Allt en bra köttbit behöver i form av kryddor är salt och peppar – och snåla inte på pepparn. Grilla sedan direkt över glöd, men med locket stängt, i 1-2 minuter per sida. Vänd, grilla andra sidan och kontrollera sedan med fingertestet att biffen har den stekgrad du önskar.

Tanken med att hårdgrilla är att stänga köttet direkt, och att få en fin skorpa på ytan. Med en för tunn köttbit kommer du grilla ryggbiffen well done på nolltid, och då kan du lika gärna sätta i dig en skosula.

OBSERVERA: Resultatet varierar väldigt beroende på vilken grill du har och vad du har använt för att tända. Du måste själv pröva dig fram till hur lång tid köttbiten tål direkt över glöden, ju närmare gallret du har kol/briketter, desto högre temperatur. Var noga med att inte bränna köttet, det går förstås att uppnå även om du inte har sölat med en massa marinad.

Det här är en artikel från Grillbaronen.

[wysija_form id=”1″]

1 trackback/pingback

  1. Grillbaronens GI-grill: Helgrillad ryggbiff med getostsallad - Grillbaronen

Kommentarer är stängda.