Första intrycken – Kamado Sumo Maxi

Ibland får man belöna sig själv. Jag belönade mig själv rätt rejält med att beställa en Kamado Sumo Maxi, inklusive tillbehörspaket. Tog mindre än en vecka så stod en pall med en splitter ny Kamado Sumo Maxi på min garageuppfart. Det krävdes hjälp av hela familjen för att få upp den på altanen, men nu står den där – och här är mina första intryck.

Hela paketet andas kvalité. Bara det faktum att man inkluderar precis alla verktyg som behövs för att sätta ihop kamadon gillar jag. Den kostar en del, men just på grund av det vill i alla fall jag att jag ska få vad jag betalar för – och den känslan består.

Att sätta ihop kamadon är relativt enkelt, men det är inte helt enkelt att förstå bruksanvisningen när det gäller det flexibla grillgallret. Det går att sätta ihop på flera olika sätt som ger olika resultat, något jag kommer att återkomma till, men det hade varit fint med lite exempel i manualen. Visserligen finns det en hel del fina videos på Kamado Sumos hemsida, men jag tror inte många vill börja surfa på nätet det första man gör. När kamadon väl står där vill man komma igång.

Det kan man dock inte göra direkt, eftersom tätningslisten mellan lock och underdel måste härda. Något som görs genom att ta upp kamadon i cirka 175 grader och sedan hålla temperaturen där i två timmar.

Sagt och gjort, det är verkligen sant som alla säger – det är barnsligt enkelt att hålla temperaturerna rätt på en kamado. Det underlättar att både toppventil och bottenventil har numrerade positioner. Man lär sig snabbt vad som gäller för en viss temperatur.

Sidoborden är stabila och materialvalet känns helt rätt. Bambun är både snygg och ska vara hållbar, vilket vi får återkomma till. Även handtaget till locket är i bambu och känns helt rätt.

Ett annat av mina första intryck är att det går åt lite mer kol än vad allt marknadsföringsmaterial säger. Delvis kan det bero på att det här är största modellen, med en stor luftvolym, och givetvis beror det på vilket kol man använder. Jag har dock startat med kvalitetskol, och visst håller kolen längre än på en vanlig klotgrill, men efter första inbränningen behöver jag fylla på.

Att rensa ur askan är superenkelt, men fundera över vart du ska ha kamadon. Det kan bli lite smutsigt under, för även om askspaden passar perfekt så är det omöjligt att inte spilla.

Det var heller ingen överdrift när det gäller möjligheterna att få upp värmen. Man ska verkligen ”burpa” – dvs lyfta locket lite försiktigt – innan man lyfter helt vid högre temperaturer. Luften blir riktigt varm och grillvantarna som följer med i tillbehörspaketet kommer att komma till användning.

Totalt sett är mina första intryck att det här ska bli skitkul, och jag är supernöjd med allt kring Kamado Sumo Maxi – åtminstone så här långt.