Test av Drostdy-Hof Chardonnay Viogner (2020)

drostdy-hof

Detta inlägg innehåller information om alkohol.

En krispigt kall kväll, med klar himmel och frost överallt blir det test av Drostdy-Hof Chardonnay Viogner. Detta sydafrikanska vin får utmanas av grillade jätteräkor, som marinerats i vitlök och chili. Det brukar vara en utmaning för de flesta viner, och resultatet hittar ni nedan.

Drostdy-Hof ligger i Tulbagh, som är ett vackert område med goda förutsättningar för vinodling. Runt omkring ligger berg, vilket också skapar ett lite svalare klimat – vilket i sig gör att druvorna tar längre tid på sig att mogna. De branta omkringliggande bergen skapar ett svalare klimat än normalt vilket gör att druvorna får en längre mognadscykel. Det i sig gör att de tar god tid på sig att att bilda goda smak- och aromämnen.

Vita viner kan vara väldigt komplexa, vilket i sig ställer högre krav på det man ska äta till. Drostdy-Hof Chardonnay Viogner är dock enklare och riktigt friskt. Det här är ett vin som passar till mycket, men de lätta tropiska frukterna och en lagom syra fungerar väldigt bra till dagens grill.

Dagens grill blev jätteräkor, grillade grönsaker och som extra tillbehör ris och en mild currysås. Jätteräkor är superenkelt att grilla, och här handlar det mest om vad man väljer att marinera dem i. Det är ingen slump att så många rätter med jätteräkor på restaurang har marinerats i just chili och vitlök. Jätteräkorna, precis som de flesta räkor och kräftor, gifter sig väldigt väl med chili och vitlök.

De grillade grönsakerna var briefyllda champinjoner och paprikor. Tack till Mickan som på Vi som älskar att grilla delade med sig av tipset att fylla även champinjoner med brie eller valfri ädelost. Det fungerade väldigt väl!

Vinet höll väldigt väl emot de starka smakerna, och jag noterar en längre eftersmak än vad jag hade väntat mig. Något bleka smaker när det gäller de tropiska frukterna, men det är bra när det gäller starkt kryddad mat.

Med tanke på att priset är relativt lågt blir det ett lite högre betyg, en klar 3+ av 5.

Betyg: 3+/5

Produktinformation
Drostdy-Hof Chardonnay Viogner
Artikelnr: 15558
Land: Sydafrika, Western Cape
Pris: 219 kr
Alkoholhalt: 13%
Råvaror: Chardonnay 90%, Viogner 10%
Årgång: 2020