Test av Las Moras Organic Chardonnay (2017)

Från Argentina kommer Las Moras Organic Chardonnay, ett vitt vin som levereras i treliters tetra pack. Grillbaronen testar med grillad laxfjäril, sparrispotatis, grillad tomat och hollandaise. Plus en och annan klyfta citron.

Till att börja med var det länge sedan jag kände så här lång eftersmak på ett vitt vin. Det är syrligt och lämnar efter sig tydliga toner av persika och en aning vanilj. Ett så här syrligt vin passar utmärkt med lax, hollandaise och citron. Det finns också en tydlig limesmak i Las Moras, vilken gifter sig väl med citronen. Jag kryddade laxfjärilarna med citronpeppar och havssalt, vilket fulländade den här måltiden.

Jag har länge haft en förkärlek för viner från Argentina. Tydligen var det spanjorerna som tog med sig vinodlingen till Argentina på 1500-talet och sedan dess har Argentina fortsatt att erövra världen med viner som både smakar mycket och som har en attraktiv prislapp.

Dessutom är det enkelt för Argentina att producera ekologiska viner eftersom de höga höjderna gör det svårt för skadedjur att överleva, vilket förstås minskar behovet av bekämpningsmedel. Las Moras är dessutom veganvänligt och kan drickas av veganer utan risk för animaliskt innehåll.

Lite kul är det också att tillverkaren Finca Las Moras vingårdar ligger i San Juan, som är Argentinas näst största distrikt, med cirka 25 procent av vinproduktionen. Här har Finca Las Morsa runt 1400 hektar av vingårdar, placerade på en höjd av någonstans mellan 650 meter till 1350 meter över havet. För övrigt betyder Moras mullbär på spanska, vilket beror på att det uppenbarligen växer mullbär runt vingårdarna.

Betyget blir: Mycket Bra (4/5)

Vill du också testa dagens grill behöver du:

Laxfjäril
Citron
Sparrispotatis
Tomat
Hollandaisesås

Laxfjärilarna grillar du på indirekt värme, efter att ha kryddat dem som du vill. Salt och (citron)peppar räcker oftast, men du kan absolut krydda med lite goda franska örter eller varför inte lite chilipulver?

Las Moras Organic Chardonnay hittar du på Systembolaget:

Artikelnummer: 16018
Cirkapris: 229 kronor för 3 liter
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: <3 g/l
Producent: Finca Las Moras
Svensk leverantör: Philipson Söderberg AB