Test: Santedame Chianti Classico Organic

santedame

Detta inlägg innehåller information om alkohol och vänder sig till dig som har fyllt 20 år.

Chianti har för min del alltid varit synonymt med smakrika pastarätter eller risotto och det är sällan jag stöter på en chianti som inte levererar. Santedame Chianti Classico Organic är en ekologisk chianti från vingården Santedame. Santedame kallas också ”den heliga damen” och på denna vingård är det ekologiskt som gäller, i samråd med naturen.

Som grillvin fungerar Santedame utmärkt bra. Jag testade vinet till en grillad oxfilé, även om ursprungsplanen var vildsvin ändrade jag mig i sista stund. Salt och peppar var allt oxen fick innan den grillades indirekt. Tillsammans med bakpotatis och en rejäl grönsallad var det en perfekt måltid som också gav vinet en bra utmaning.

Det visade sig snart att vinet klarade sig utmärkt. Doften var inte särskilt särpräglad, mycket mörka bär, medan smaken var överraskande bra. Bättre än jag hade väntat mig. Här finns en tydlig smak av körsbär och plommon, men även kanel. Efter att ha smakat på vinet kunde jag även känna kanel i doften.

Som vin till en grillad oxe är det här ett perfekt vin. Vinet höjer köttsmaken rejält och det har en medellång eftersmak. Jag är nära att ge vinet toppbetyg, men det får nöja sig med en stark fyra, mest för att det finns andra viner i samma prisklass som är vassare och delvis på grund av att priset är något högt. Men helt klart ett toppenbra vin som fungerar väldigt bra till en god grill.

Betyg: 4+

Fakta Santedame Chianti Classico Organic

Artikelnr: 50138
Land: Italien
Pris: 169 kr
Alkoholhalt: 14%
Årgång: 2018