Grillspett med oxfilé

spett

Det finns nog många som protesterar mot att använda oxfilé på grillspett, men innan ni tar fram högafflarna ge det en chans. Särskilt om ni gör på det här sättet.

Köper du en hel oxfilé är det mittbiten som är bäst, den du vill skära upp i tjocka fina skivor som du grillar som biffar. Det vill säga någon minut max på varje sida och sedan är det klart.

Men vad ska du göra med resten? Det går givetvis att grilla hela oxfilén och skiva upp allt, men det finns två fina alternativ. Det ena är att göra gulasch på svansen och huvudet, alternativt några fina grillspett.

Grillspetten gör du enkelt genom att skära upp oxfilén i stora kuber. Ta inte för små, de ska bara grillas runt om, alternativt indirekt. Marinera i valfri marinad (den här gången körde jag en vitlöksmarinad, annars är en blandning av soja, honung och vitlök en klar favorit). Blanda grönsaker (efter smak) och kött på spett och grilla sedan antingen direkt eller indirekt, beroende på vad du tror dig bemästra bäst.

Tricket är att inte få bitarna helt genomgrillade, utan de ska vara lite rosa längst in. Servera med en grönsallad eller ät dem rätt upp och ner utan att komplicera det.

Tips: Om du använder träspett och tänker grilla direkt över glöden kan det vara en idé att blötlägga i förväg, men jag brukar inte ödsla tid på det. Det bästa är förstås att använda metallspett, alternativt att köra på den indirekta metoden för dina spett. Satsa gärna på att köpa spett som har lite mer kvalité, som inte frasar upp sig i flisor när du trär på kött och grönsaker. Det är garanterat bättre för matsmältningen.

Egenodlade tomater är för övrigt bland det godaste man kan ha på ett grillspett, eller separat grillade som tillbehör.