Grillspett med oxfilé

Grillspett med oxfilé

Det finns nog många som protesterar mot att använda oxfilé på grillspett, men innan ni tar fram högafflarna ge det en chans. Särskilt om ni gör på det här sättet.

Köper du en hel oxfilé är det mittbiten som är bäst, den du vill skära upp i tjocka fina skivor som du grillar som biffar. Det vill säga någon minut max på varje sida och sedan är det klart.

Men vad ska du göra med resten? Det går givetvis att grilla hela oxfilén och skiva upp allt, men det finns två fina alternativ. Det ena är att göra gulasch på svansen och huvudet, alternativt några fina grillspett.

Grillspetten gör du enkelt genom att skära upp oxfilén i stora kuber. Ta inte för små, de ska bara grillas runt om, alternativt indirekt. Marinera i valfri marinad (den här gången körde jag en vitlöksmarinad, annars är en blandning av soja, honung och vitlök en klar favorit). Blanda grönsaker (efter smak) och kött på spett och grilla sedan antingen direkt eller indirekt, beroende på vad du tror dig bemästra bäst.

Tricket är att inte få bitarna helt genomgrillade, utan de ska vara lite rosa längst in. Servera med en grönsallad eller ät dem rätt upp och ner utan att komplicera det.

Tips: Om du använder träspett och tänker grilla direkt över glöden kan det vara en idé att blötlägga i förväg, men jag brukar inte ödsla tid på det. Det bästa är förstås att använda metallspett, alternativt att köra på den indirekta metoden för dina spett. Satsa gärna på att köpa spett som har lite mer kvalité, som inte frasar upp sig i flisor när du trär på kött och grönsaker. Det är garanterat bättre för matsmältningen.

Egenodlade tomater är för övrigt bland det godaste man kan ha på ett grillspett, eller separat grillade som tillbehör.

Följ gärna och gilla oss
error0
Tweet 20
fb-share-icon20

Grillbaronen

Missa inte senaste nytt!

Vill du vara säker på att aldrig missa något från Grillbaronen så prenumerera på vårt nyhetsbrev. Du får det en gång i veckan och din e-postadress är säker hos oss.

Genom att prenumerera på e-postlistan godkänner du att Grillbaronen sparar din e-postadress, med syftet att skicka nyheter och sammandrag av bloggen. Du kan när som helst avsluta prenumerationen och via vår sida för Data Privacy begära att dina personuppgifter tas bort.

Just nu har vi totalt 86 prenumeranter.