Fem tips för att lyckas med Beer Can Chicken

beer can chicken

Beer Can Chicken började bli populärt i Sverige för ett par år sedan, medan jänkarna har tillagat kyckling på det här sättet länge. Att lyckas med Beer Can Chicken är inte svårt, bara du känner till de här fem grundläggande knepen.

1. Rätt råvaror.

Utan rätt råvaror blir det inte mycket till Beer Can Chicken. Välj en så stor kyckling du kan hitta, och bäst blir det om den är färsk. Bra öl och helst färska örter till rubben. Glöm inte att lägga fram kycklingen så att den blir rumstempererad lagom till dess att det är dags att grilla.

2. Ingen ölburk

Ölburken i all ära, men vill du lyckas så, hur konstigt det än låter till en maträtt som har ”can” i namnet, låt bli att använda en burk. Köp istället någon av de formar som finns, gjorda särskilt för ändamålet. Som Webers kycklinghållare eller Landmanns grillrör. Du får dels kycklingen att stå mer stabilt och dels undviker du eventuella skadliga ämnen från en ölburk.

3. Gör din egen rubb

Kryddblandningen du ska gnida in kycklingen med bör du göra själv. Använd en mortel och glöm inte att använda brunt socker. Gnugga in kryddorna, både på och under skinnet.

4. Använd kryddor med smak

Du kan gnugga in kycklingen så mycket du vill, men har du inte kryddor som ger lite smak blir resultatet därefter. Var inte rädd att göra din egen kryddblandning och använd gärna senapskorn, chili, vitlök, persilja, gräslök, spiskummin och mycket svartpeppar. Salta ordentligt.

5. Låt det ta tid

Stressa inte. Tillaga på låg värme under längre tid, istället för att försöka få klart pippin på en halvtimme. Du behöver minst en timme per kilo.

 

beer can chicken

Servera med rotsaker och grillade grönsaker. Använder du en form som den på bilden ovan kan du göra en god sås på skyn.