Grilla brisket

brisket

Brisket är i princip samma styckningsdetalj som på svenska kallas för bringa, men det skiljer sig något i hur man styckar i olika delar av världen. För dagens grill har jag fått tag i en fin bit brisket som styckats enligt det amerikanska sättet.

Brisket/bringa är en bit kött som kräver lång tillagning för att bli bra. Men det är också en del som blir fantastiskt bra när man lyckas. Det finns förvisso olika sätt att tillbaka en brisket, och det vanligaste i Sverige är förmodligen den klassiska husmanskosten oxbringa. Men här ska det grillas och dessutom under väldigt lång tid.

Jag använder min Kamado Sumo och tänder bara i en del av kolen. Sedan placerar jag strategiskt ut bitar av hickory. När temperaturen når ungefär hundra grader stänger jag till ordentligt och temperaturen slutar på att ligga runt 110 – vilket är perfekt.

Bringan putsar jag lite för att få dem jämn, saltar ordentligt och klappar in saltet. Sedan är det indirekt grillning med rökning som gäller i någonstans mellan 12 och 16 timmar. Under den här tiden ska bringan fuktas, gärna med äpplejuice eller en blandning av äppelcidervinäger och vatten. Mot slutet kan man med fördel linda in i slaktarpapper. Resultatet ser du på bilden – och jag kan lugnt säga att den här blev perfekt. Den gick att dra isär med händerna (behövde inte använda min old hickory-kniv) och smaken var magisk med en perfekt sälta.

brisket